Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

16 Νοεμβρίου 2016: παγκόσμια ημέρα κατά της Χ.Α.Π.

Κύρια σημεία για την ΧΑΠ
  • Η ΧΑΠ είναι μία σύγχρονη πανδημία
  • Στην Ελλάδα προσβάλλει το 10,6% του πληθυσμού
  • Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από ΧΑΠ
  • Η ΧΑΠ οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο κάπνισμα, αλλά και στην ατμοφαιρική ρύπανση, την καύση βιομάζας (πχ τζάκια) και στην έκθεση σε ανόργανη σκόνη (πχ λατομεία)
  • Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι: βήχας, απόχρεμψη (φλέματα), δύσπνοια - λαχάνιασμα (δυσκολία στην αναπνοή), συριγμός (σφύριγμα στο στήθος), δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες
  • Οι ασθενείς συχνά υποτιμούν τα συμπτώματά τους ("τσιγαρόβηχας")
  • Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση της ΧΑΠ μπορεί να εμποδίσει ή έστω να καθυστερήσει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου.
  • Η αντιμετώπιση της ΧΑΠ περιλαμβάνει τόσο την φαρμακευτική όσο και τη μη φαρμακευτική θεραπεία
  • Η αξιολόγηση και σταδιοποίηση της ΧΑΠ είναι απαραίτητη για σωστή θεραπεία της ΧΑΠ: είναι πολυδιάστατη (πολυπαραγοντική) και δυναμική (πρέπει να επαναλαμβάνεται από πνευμονολόγο ανά 3-6 μήνες)
  • Πρώτο μέλημα για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ και την προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι το αυτονόητο: η άμεση και αυστηρή εφαρμογή από την πολιτεία του νόμου της απαγόρευσης τους καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.



Αναπνέω: εκστρατεία ενημέρωσης για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας



Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.) αποτελεί μία σύγχρονη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα. Είναι η 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως από το 2012 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ευθύνεται κάθε χρόνο για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους στον πλανήτη μας (5,6% των θανάτων παγκοσμίως).

Στην Ελλάδα το 2004 καταγράφηκε ότι 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας έπασχαν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες νοσούσαν από ΧΑΠ. Νεότερα δεδομένα του 2015 δείχνουν ότι το ποσοστό της ΧΑΠ ανέβηκε στο 10.6% στον αντίστοιχο πληθυσμό.

Περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν το γνωρίζουν (η νόσος υποδιαγιγνώσκεται).

Η νόσος μπορεί να ελεγχθεί πλήρως γιατί το βασικό της αίτιο που είναι το κάπνισμα μπορεί να μειωθεί ή να διακοπεί. Η ΧΑΠ θεωρείται σήμερα θεραπεύσιμη με την χρήση θεραπευτικών μεθόδων που βελτιώνουν την αναπνευστική λειτουργία και επιβραδύνουν ή ανακόπτουν την εξέλιξη της νόσου. Σήμερα, η φαρμακευτική (εισπνεόμενα φάρμακα, φάρμακα διακοπής καπνίσματος, αντιγριπικό και αντιπνευμονιοκοκκικό εμβόλιο) αλλά και η μη φαρμακευτική θεραπεία της ΧΑΠ (πνευμονική αποκατάσταση δηλαδή πρόγραμμα εκπαίδευσης ασθενών, φυσιοθεραπείας, άσκησης, διατροφικής παρέμβασης και ψυχολογικής υποστήριξης, η οξυγονοθεραπεία, ο μη επεμβατικός μηχανικός αερισμός και η χειρουργική αντιμετώπιση) έχουν παρουσιάσει μέσα από πρόσφατες μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχοι της πολυεπίπεδης θεραπείας της ΧΑΠ είναι η ανακούφιση από τα συμπτώματα, η αύξηση της ικανότητας των ασθενών για σωματική δραστηριότητα, η επιβράδυνση της επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας, η βελτίωση της ψυχικής κατάστασής τους, η αποφυγή των λοιμώξεων, παροξύνσεων (κρίσεων) και νοσηλειών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ελάττωση της θνητότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση της σωστής και αποτελεσματικής θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση των ασθενών  από τον κατάλληλο ιατρό που είναι ο ειδικός πνευμονολόγος. Η τακτική παρακολούθηση συνίσταται στην αξιολόγηση της ΧΑΠ σε εξατομικευμένο επίπεδο (σε κάθε ασθενή ξεχωριστά) που είναι δυναμική (ως χρόνιας νόσου)  και πολυδιάσταση: βασίζεται στον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση, δοκιμασία αναστρεψιμότητας, μέτρηση αναπνευστικών αερίων), των κλινικών ευρημάτων της νόσου στον ασθενή, την εκτίμηση των παροξύνσεων (κρίσεων) της ΧΑΠ και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των άλλων παθήσεων που συχνά συνυπάρχουν με την ΧΑΠ (συννοσηρότητα της ΧΑΠ). 

Μια ιδιαίτερα δυσμενής παράμετρος της ΧΑΠ είναι οι παροξύνσεις, δηλαδή οι παροδικές ή θανατηφόρες καταστάσεις επιδείνωσης της νόσου, οι οποίες στις πιο προχωρημένες καταστάσεις οδηγούν σε εισαγωγή στο Νοσοκομείο ή και σε νοσηλεία στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα καταγραφής των παροξύνσεων της ΧΑΠ της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS COPD Αudit Project) το 30% των ασθενών που νοσηλεύονται με παρόξυνση ΧΑΠ, επανεισάγονται εντός τριμήνου ενώ το 7% που θα νοσηλευτεί με παρόξυνση θα πεθάνει εντός 90 ημερών από την εισαγωγή του. Οι παροξύνσεις εκτός των αυξημένων αναγκών σε νοσηλευτική φροντίδα, αναγνωρίζεται σαν τον πιο κοστοβόρο παράγοντα της νόσου καθώς αντιπροσωπεύει το 45% του συνολικού κόστους της νόσου. 


Δεδομένα από την χώρα μας

1. Το 2004 καταγράφηκε ότι 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 700.000 Έλληνες νοσούσαν. Νεότερα δεδομένα του 2015 δείχνουν ότι το ποσοστό της ΧΑΠ ανέβηκε στο 10.6% στον αντίστοιχο πληθυσμό.

2. Το 56% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

3. Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν.

4. Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (11,6% έναντι 4,8%) και ο ανδρικός αγροτικός πληθυσμός καπνίζει 2 φορές περισσότερα τσιγάρα από ότι ο αστικός,

5. Η ΧΑΠ οδηγεί από μόνη στης σε απώλεια τουλάχιστον του 50% της ποιότητας ζωής.

6. Ο μέσος αριθμός ημερών απουσίας από την εργασία κατ’ έτος λόγω της ΧΑΠ
καταγράφηκε στο 16,9. Έμμεσο κόστος ανά ασθενή (κόστος απώλειας παραγωγικότητας): €1,398.3.

7. Το άμεσο κόστος ανέρχεται στα €2.809,ενώ το άμεσο μη ιατρικό (χρόνος ασθενών, χρόνος φροντιστών) στα €1.374 ανά έτος.

8. Το ετήσιο συνολικό οικονομικό φορτίο της ΧΑΠ ανά ασθενή ανέρχεται στα €5.582. 

9. Με βάση την εκτίμηση ότι οι διαγνωσμένοι ασθενείς με ΧΑΠ σήμερα στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου στους 250.000, η συνολική επιβάρυνση της νόσου για το σύστημα υγείας και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (άμεσο ιατρικό κόστος) ανέρχεται στα €702 εκατ. κατ’ έτος, ενώ το φορτίο για την κοινωνία συνολικά ανέρχεται στα €1,4 δισ.


Τι πρέπει να γίνει για την ΧΑΠ

1.  Πρωτίστως, άμεση και αυστηρή εφαρμογή από την πολιτεία του νόμου της απαγόρευσης τους καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

2. Οι καπνιστές πάνω από τα τριάντα με ένα έστω από τα συμπτώματα της ΧΑΠ (βήχας, απόχρεμψη, δύσπνοια, συριγμός στην αναπνοή) να εξεταστούν από πνευμονολόγο (έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ) και να διακόψουν το  κάπνισμα (επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΑΠ).

3.  Όλοι οι ενεργοί ή πρώην καπνιστές ηλικίας άνω των 40 ετών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι συμπτωμάτων, πρέπει να υποβάλλονται σε πνευμονολογική εκτίμηση και έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση (έγκαιρη διάγνωση της ΧΑΠ).

4. Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της ΧΑΠ πρέπει να ακολουθεί αυστηρά πρότυπα με απαραίτητη την αρχική πνευμονολογική εκτίμηση και εν συνεχεία την επανεκτίμηση από ειδικό πνευμονολόγο ανά 3-6 μήνες (σωστή θεραπεία της ΧΑΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας !