Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η αποκαθήλωση των ανταγωνιστών των υποδοχέων ενδοθηλίνης στην συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Πηγή : European Respiratory Journal

Η ενεργοποίηση του συστήματος της ενδοθηλίνης θεωρείται τμήμα της απάντησης του νευροενδοκρινικού συστήματος στην συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Η ενδοθηλίνη παράγεται από τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αγγείων και έχει αγγειοσυσπαστικές ιδιότητες. Τα αυξημένα επίπεδα ενδοθηλίνης σχετίζονται με την αναδιαμόρφωση του μυοκαρδίου (cardiac remodelling), την τοξική δράση επί του μυοκαρδίου, την ελάττωση της αιμάτωσης των στεφανιαίων αγγείων και την επιδείνωση της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Με σκοπό την παρέμβαση στο σύστημα της ενδοθηλίνης έχουν αναπτυχθεί φαρμακευτικοί παράγοντες που ασκούν ανταγωνιστική δράση στους υποδοχείς της ενδοθηλίνης (endothelin receptor antagonists , ERAs).  O πιο γνωστός ERA είναι το bosentan, ένας μη εκλεκτικός ανταγωνιστής των υποδοχέων της ενδοθηλίνης. Οι ERAs έχουν τεκμηρωμένα θέση στην αντιμετώπιση της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης.

Οι Jiang και συνεργάτες μελέτησαν τη δράση του bosentan σε ένα πειραματικό μοντέλο με πνευμονική υπέρταση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Το bosentan απέτυχε :
  • να ελαττώσει την πνευμονική υπέρταση
  • να αναστρέψει την υπερτροφία της δεξιάς κοιλίας
  • να βελτιώσει την συσταλτικότητα της δεξιάς κοιλίας
  • να αναστρέψει την αναδιαμόρφωση και ίνωση του αναπνευστικού επιθηλίου (pulmonary remodelling) καθώς και την περιοριστική διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής αμφιβητούν ισχυρά το ρόλο των ανταγωνιστών των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERAs) στην θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης, η οποία παρουσιάζεται δευτεροπαθώς σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας !