Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Πρώιμη ανίχνευση του εμφυσήματος στους καπνιστές

Πηγή : American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
Διαθέσιμο το πλήρες κείμενο της εργασίας (εναλλακτική διεύθυνση εδώ) !
Τα επίπεδα στο πλάσμα του αίματος μικρομοριακών ουσιών (endothelial microparticles, EMPs) οι οποίες προέρχονται από την απόπτωση (τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο) των ενδοθηλιακών κυττάρων των πνευμονικών τριχοειδών (των κυττάρων που επαλείφουν το τοίχωμα των μικρών αγγείων του πνεύμονα) είναι αυξημένα σε καπνιστές με πρώιμες εμφυσηματικές βλάβες.

Για τον εντοπισμό των ασθενών αυτών οι μελετητές διενήργησαν σπιρομέτρηση και μελέτη της διαχυτικής ικανότητας του πνεύμονα. Η δεύτερη αυτή εξέταση είναι πιο ευαίσθητη από τη σπιρομέτρηση στην ανίχνευση των πρώιμων εμφυσηματικών βλαβών στους καπνιστές, με προεξάρχουσα την καταστροφή και συνένωση των κυψελίδων (όπου κυρίως επιτελείται η ανταλλαγή των αερίων, δηλαδή η αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα και η πρόσληψη του οξυγόνου).

Οι μελετητές βρήκαν ότι τα επίπεδα των EMPs είναι ελαφρά αυξημένα σε καπνιστές με φυσιολογική σπιρομέτρηση και διαχυτική ικανότητα σε σχέση με υγιείς μη καπνιστές. Ωστόσο, τα επίπεδα  των EMPs είναι ιδιαιτέρως υψηλά σε καπνιστές με φυσιολογική σπιρομέτρηση αλλά ελαττωμένη διαχυτική ικανότητα.

Η δημιουργία του εμφυσήματος σχετίζεται τουλάχιστον σε ένα βαθμό, στα αρχικά στάδιά του με την απόπτωση του ενδοθηλίου των πνευμονικών τριχοειδών. Ο προσδιορισμός της συγκέντρωσης των EMPs στο πλάσμα μπορεί να αποτελέσει έναν προσιτό και ασφαλή τρόπο για την ανίχνευση των καπνιστών με πρώιμες εμφυσηματικές βλάβες, εναλλακτικά της αξονικής τομογραφίας του θώρακα, η οποία προϋποθέτει την ακτινοβόληση του καπνιστή και δεν έχει σταθερά ποσοστά επιτυχίας. Ο εντοπισμός των καπνιστών αυτών έχει ιδιαίτερη σημασία για την έγκαιρη εφαρμογή θαραπευτικών παρεμβάσεων (και κυρίως τη διακοπή καπνίσματος) και την ανάσχεση των μη αναστρέψιμων βλαβών του πνεύμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας !