Σάββατο 31 Μαΐου 2014

31η Μαΐου : παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Το κάπνισμα αποτελεί μια μάστιγα την σύγχρονης εποχής, με αποδεδειγμένη συσχέτιση με ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος και κακοήθων νεοπλασιών (καρκίνων).

Το κάπνισμα ευθύνεται σε παγκόσμια κλίμακα για τον θάνατο 6 εκατομμυριών ανθρώπων ετησίως. Για αυτό και χαρακτηρίζεται ως επιδημία. Υπολογίζεται ότι 600.000 άνθρωποι, μη καπνιστές, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.



Για όλες σχεδόν τις παθήσεις που προκαλεί, η ιατρική παρέμβαση ελάχιστα κατορθώνει να τροποποιήσει την φυσική τους εξέλιξη. Η μόνη αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση είναι η διακοπή του καπνίσματος, και φυσικά η καλύτερη πρόληψή τους είναι να μην ξεκινά κανείς το κάπνισμα.

Σήμερα η καπνιστική συνήθεια αποκτά διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με το άμεσο παρελθόν. Αυξάνεται ραγδαία στον αναπτυσσόμενο κόσμο (πχ Κίνα) και στις γυναίκες, ενώ οι άντρες στον ανεπτυγμένο κόσμο (πχ ΗΠΑ) όχι μόνο βρίσκονται σε φάση μείωσης του ποσοστού των καπνιστών (αυτό ήδη συμβαίνει εδώ και δεκαετίες), αλλά ήδη φαίνονται και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μείωσης (μείωση του καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες). 


Στην Ελλάδα δεν συναντάται καπνιστική συμπεριφορά ανάλογη των ανεπτυγμένων κρατών, αλλά παρατηρείται τεράστια κατανάλωση καπνού (πρώτη στην ΕΕ, στις  κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως). Το κάπνισμα όμως δεν αφορά μόνο τους καπνιστές, αφού το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει σημαντικά την υγεία των μη καπνιστών. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει πάνω από 30% την πιθανότητα καρκίνου του πνεύμονα και επιδεινώνει πολλές ακόμα αναπνευστικές παθήσειςόπως το άσθμα.
Νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία Προϊόντων Καπνού : Μύθοι που καλλιεργούνται από την καπνοβιομηχανία


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (καλείται επίσης Εμφύσημα ή Χρόνια Bρογχίτιδα) είναι μία σύγχρονη πανδημία που οφείλεται στο κάπνισμα. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, χαρακτηρίζεται από εμμένουσα απόφραξη των αεραγωγών που είναι συνήθως προοδευτική και σχετίζεται με μια υπερβολική χρόνια φλεγμονώδη απάντηση των αεραγωγών και των πνευμόνων σε βλαπτικά σωματίδια ή αέρια (ατμοσφαιρική ρύπανση) και κυρίως τον καπνό του τσιγάρου. Οι παροξύνσεις και οι συνυπάρχουσες παθήσεις συμβάλουν στη συνολική βαρύτητα της νόσου σε συγκεκριμένους ασθενείς. Πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο με σημαντικές συστηματικές εκδηλώσεις. Η εξάπλωση του καπνίσματος δίνει στη νόσο τη μορφή σύγχρονης πανδημίας.

Η ΧΑΠ είναι μία πολυπαραγοντική νόσος που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια και αυξημένη επίπτωση στον γενικό πληθυσμό. Aποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας και στην Ελλάδα. Η επίπτωση της φτάνει στο 8.4% στο γενικό πληθυσμό (11.6% στους άντρες και 4.8% στις γυναίκες).

Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Αποτελεί σοβαρή αιτία νοσηρότητας και θνητότητας, αντιπροσωπεύοντας σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο που οδηγεί σε αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Όταν ένας ασθενεής πάσχει από ΧΑΠ, ο αέρας δεν εκπνέεται εύκολα από τους πνεύμονες γιατί οι αεραγωγοί βρίσκονται σε μόνιμη συστολή. Αυτό κάνει τον αέρα να παγιδεύεται μέσα στους πνεύμονες, καθιστώντας την αναπνοή όλο και πιο δύσκολη, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη σωματική δραστηριότητα. Αυτή η απόφραξη των αεραγωγών, οδηγεί σε παγίδευση του αέρα και μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΧΑΠ δεν είναι άσθμα, είναι μία τελείως διαφορετική πάθηση. Η επίδραση του άσθματος στην αναπνοή είναι συνήθως αναστρέψιμη σε αντίθεση με τη ΧΑΠ που δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Επτά θανάσιμοι μύθοι γύρω από το κάπνισμα.
Μύθοι που καλλιεργούνται από την καπνοβιομηχανία.
Μύθοι σχετικά με τη φορολόγηση των τσιγάρων


Ηλεκτρονικό τσιγάρο :


Διακοπή του καπνίσματος :


Εκπαιδευτικό υλικό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με το κάπνισμα.
Εκπαιδευτική παρουσίαση για γιατρούς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με το κάπνισμα.
Η στρατηγική MPOWER του ΠΟΥ και σχετικό υλικό για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Ύλικο για το κάπνισμα από το Centers for Disease Control and Prevention.

Έντυπα ενημέρωσης του κοινού για την ΧΑΠ (με την επιμέλεια της Επιστημονικής Ομάδας της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας !