Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Μια ομολογία αποτυχίας

 "σε μία διεθνή τάση περιορισμού των δημοσίων δαπανών για την Υγεία, στην Ελλάδα παίρνουμε πόρους από την πρόληψη και τη δημόσια υγεία για να καλύψουμε τη ζήτηση στις υπηρεσίες Υγείας για τις χρόνιες παθήσεις"
Κυριάκος Σουλιώτης, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αν η παραπάνω δηλωση δεν συνιστά ομολογία αποτυχίας του ΕΟΠΥΥ τότε τι είναι; Και μάλιστα από τα χείλη του πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκου Σουλώτη, επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πηγή) !

Η πολυσυζητημένη, διαφαινόμενη οικονομική αποτυχία του ΕΟΠΥΥ, του μονοπωλιακού διαχειριστή υπηρεσιών υγείας των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αποτελεί συνέπεια ενός άλλου μεγαλύτερου λάθους. Του λανθασμένου στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.

Η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η απεμπόληση της σημασίας της πρόληψης αποτελούν καθημερινές πληγές του συστήματος υγείας, με θύματα τους ίδιους τους ασθενείς. Ξεχάσαμε ότι το σύστημα υγείας μιας χώρας κρίνεται στην πράξη όχι μόνο από τον βαθμό διείσδυσης σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικών στρατηγικών, χειρουργικών και φαρμακευτικών, τομείς στους οποίους η Ελλάδα έχει αξιοζήλευτες επιδόσεις συγκριτικά με τις δυτικές χώρες. Το σημείο κλειδί για την επιτυχία ενός συστήματος υγείας σε μακροπρόθεσμη κλίμακα βρίσκεται εκεί που, δυστυχώς, υστερούμε σημαντικά: στην αποτελεσματικότητα των πολιτικών πρόληψης νοσημάτων και στην ποιότητα των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας.

Κραυγαλέο παράδειγμα αποτυχίας στην Ελλάδα αποτελεί η πολιτική απέναντι στο κάπνισμα. Ενώ η κατανάλωση καπνού στην χώρα μας είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, έχουμε αποτύχει να εφαρμόσουμε ένα αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο στα πλαίσια μιας σωστά σχεδιασμένης αντικαπνιστικής εκστρατείας.

Το παράδοξο είναι ότι στοχευμένες πρωτοβουλίες για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και την πρόληψη απαιτούν σχετικά χαμηλούς οικονομικούς πόρους ! Επιπλέον, είναι πολιτικές cost effective, δηλαδή είναι ευεργετικές όχι μόνο για τους ίδιους ασθενείς μεμονωμένα, αλλά αποδίδουν οικονομικά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μέσω της εξοικονόμησης από μελλοντική χρήση πόρων υγείας (μειωμένη νοσηρότητα, έγκαιρη διάγνωση, λιγότερες νοσηλείες, λιγότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις) ! Και το κυριότερο: υπάρχει διαθέσιμο ένα ανθρώπινο δυναμικό κλινικών ιατρών για τις εφαρμόσει ! Δυναμικό το οποίο διαθέτει από καλό ως άριστο επίπεδο εκπαίδευσης, κάτι που αποδεικνύεται από το κύμα μετανάστευσης νέων Ελλήνων ιατρών προς χώρες της δύσης που φημίζονται για τα υψηλού επιπέδου συστήματα υγείας τους...

Ας σταματήσουμε λοιπόν να εστιάζουμε στην οικονομική βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ (σαν ντίλερ εξετάσεων και φαρμάκων) και ας επικεντρώθουμε στον στρατηγικό ανασχεδιασμό του ως δομή υγείας.

Η παλιά προσωπική πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ στηριζόταν σε δύο άξονες :


 Ίσα δικαιώματα στην υγεία για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.
 Ελεύθερη επιλογή ιατρού από τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων.

Ο πρώτος άξονας εφαρμόστηκε, αλλά με μια ισοπεδωτική προς τα κάτω λογική ως προς τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Αντίθετα, ο δεύτερος άξονας καταστρατηγήθηκε, μέσα από ένα γραφειοκρατικό παραλήρημα περί των όρων σύμβασης των κλινικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που οδήγησε στην πράξη στον ουσιαστικό αποκλεισμό των ασφαλισμένων από την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας! Το εγκληματικό αυτό σφάλμα συνιστά παγκόσμια θλιβερή πρωτοτυπία...

Για να αναστραφεί θα πρέπει στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ (ή της όποιας μετεξέλιξής του) να τεθεί επειγόντως το τρίπτυχο προληπτικής ιατρικής, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και κλινικής ιατρικής.

Η πρόταση αυτή δεν είναι απλώς προσωπική άποψη ή προσωπική ερμηνεία της κοινής λογικής. Είναι καθημερινή ανάγκη, όχι απλώς για την οικονομική βιωσιμότητα του ενιαίου φορέα υγείας, αλλά κυρίως για τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτούς τους οποίους θα έπρεπε να υπηρετεί ο ΕΟΠΥΥ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας !