Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Αντιγριππικός εμβολιασμός

έγγραφο ΕΟΠΥΥ - 23/10/2013
ΑΔΑ: Β432ΟΞ7Μ-ΚΗΑ - 31/10/2012 
ΑΔΑ : ΒΛΛ0ΟΞ7Μ-ΣΥ5 - 18/10/2013
ΑΔΑ : ΒΛΛ1Θ-ΟΦΘ - 15/10/2013


Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο (με εξαίρεση την πανδημική περίοδο κατά την οποία, λόγω της κυκλοφορίας του πανδημικού στελέχους, η μέγιστη δραστηριότητα γρίπης παρατηρήθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα 23 έως 29/11/2009).

Κατά την περσινή περίοδο το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την εβδομάδα από 15 έως 22-1-12. Η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώθηκε στις 27-1-12 έως 4-3-12. Σταδιακή μείωση της δραστηριότητας της επιδημικής γρίπης στην κοινότητα καταγράφηκε τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις 16 έως 22-4-12, περίοδο κατά την οποία η δραστηριότητα της νόσου έφτασε σε «εκτός εποχής γρίπης» επίπεδα. Ωστόσο, κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο προσδιορισμός του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής της, ενώ συχνά προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, την αύξηση της θνητότητας. 

Οι τοπικοί εποχιακοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (αποφυγή συνωστισμού, απομόνωση πασχόντων κλπ.). Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ICD-10: Οδηγός επιβίωσης στην πνευμονολογία

ICD-10 : κωδικοί A - L
ICD-10 : κωδικοί M - U
Πίνακας περιεχομένων κωδικών ICD-10 νοσημάτων αναπνευστικού συστήματος
Συνοπτικός πίνακας περιεχομένων κωδικών ICD-10
Αναλυτικός πίνακας περιεχομένων κωδικών ICD-10
Μηχανή αναζήτησης κωδικών ICD-10 (προτείνεται)
Μηχανή αναζήτησης CodesForDoctors

Με αφορμή την υποχρεωτική καταχώρηση της διάγνωσης κατά την ηλεκτρονική έκδοση ιατρικών συνταγών με βάση την Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας ICD-10 (περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ) δημοσιεύουμε τον χρηστικό οδηγό "Κωδικοί ICD-10 : Οδηγός επιβίωσης για την πνευμονολογία. Ο οδηγός απευθύνεται κυρίως στους πνευμονολόγους αλλά και στους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων και περιλαμβάνει τους κωδικούς των συχνότερων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος αλλά και κάποιων κοινών παθήσεων.



Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση το ICD-10

Σχετικά : δελτίο τύπου ΕΟΠΥΥ - 21/6/2013
Σχετικά : δελτίο τύπου ΕΟΠΥΥ - 18/6/2013
Σχετικά : ΑΔΑ: ΒΕΙΨΟΞ7Μ-30Μ - 25/1/2013
Σχετικά : ICD-10 : Υ.Υ.Κ.Α.
Σχετικά : ICD-10 : οδηγίες Υ.Υ.Κ.Α.
Σχετικά : ICD-10 : κωδικοί A - L
Σχετικά : ICD-10 : κωδικοί M - U

Μηχανή αναζήτησης κωδικών ICD-10 (προτείνεται)
Μηχανή αναζήτησης CodesForDoctors

Όπως είναι γνωστό, η χρήση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Classification of Diseases, 10η αναθεώρηση), η οποία παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δίνει τη δυνατότητα συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού καθώς η χρήση της επιτρέπει τη μετατροπή των διαγνώσεων των νοσημάτων και των λοιπών προβλημάτων υγείας σε έναν κωδικό που καθιστά εύκολη την αποθήκευση και ανάλυση των δεδομένων και την επακόλουθη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Από την 1η Φεβρουαρίου 2013 εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά η καταχώρηση της διάγνωσης της νόσου με βάση την διεθνή ταξινόμηση (ICD-10) στις συνταγές. Πλέον καθίσταται σταδιακά υποχρεωτική η καταχώρηση της διάγνωσης κατά την ηλεκτρονική "συνταγογράφηση" (γραφειοκρατικός νεολογισμός που αναφέρεται στην έκδοση ιατρικών συνταγών) με βάση την Διεθνή Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-10). Η υποχρέωση αυτή ξεκινά από τις 21 Ιουνίου 2013 για όλα τα καρδιολογικά νοσήματα και ακολουθούν σταδιακά οι υπόλοιπες ειδικότητες σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα. Προς διευκόλυνση των "επαγγελματιών υγείας" (γραφειοκρατικός όρος που αναφέρεται στους κλινικούς ιατρούς, τους υπεύθυνους για την πρωτοβάθμια περίθαλψη) που δεν είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω κωδικοποίηση, στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας.

Μια ομολογία αποτυχίας

 "σε μία διεθνή τάση περιορισμού των δημοσίων δαπανών για την Υγεία, στην Ελλάδα παίρνουμε πόρους από την πρόληψη και τη δημόσια υγεία για να καλύψουμε τη ζήτηση στις υπηρεσίες Υγείας για τις χρόνιες παθήσεις"
Κυριάκος Σουλιώτης, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αν η παραπάνω δηλωση δεν συνιστά ομολογία αποτυχίας του ΕΟΠΥΥ τότε τι είναι; Και μάλιστα από τα χείλη του πρώην αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Κυριάκου Σουλώτη, επίκουρου καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (πηγή) !

Η πολυσυζητημένη, διαφαινόμενη οικονομική αποτυχία του ΕΟΠΥΥ, του μονοπωλιακού διαχειριστή υπηρεσιών υγείας των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Αποτελεί συνέπεια ενός άλλου μεγαλύτερου λάθους. Του λανθασμένου στρατηγικού σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

31η Μαΐου : παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. Το κάπνισμα αποτελεί μια μάστιγα την σύγχρονης εποχής, με αποδεδειγμένη συσχέτιση με ένα μεγάλο εύρος παθήσεων του αναπνευστικού και καρδιαγγειακού συστήματος και κακοήθων νεοπλασιών (καρκίνων).

Το κάπνισμα ευθύνεται σε παγκόσμια κλίμακα για τον θάνατο 6 εκατομμυριών ανθρώπων ετησίως. Για αυτό και χαρακτηρίζεται ως επιδημία. Υπολογίζεται ότι 600.000 άνθρωποι, μη καπνιστές, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

7η Μαΐου 2013 : παγκόσμια ημέρα άσθματος

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα άσθματος που ορίστηκε την 7η Μαΐου 2013 ακολουθεί ένας οδηγός για την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση ασθενών και λειτουργών υγείας.

Στην ελληνική γλώσσα προτείνεται ο επίσημος ιστότοπος της Επιστημονικής Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας



και ο αφιερωμένος στην αλλεργία του αναπνευστικού ιστότοπος aeroallergen.gr.

Στην αγγλική γλώσσα προτείνεται το παρακάτω ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό.

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επίδομα "αεροθεραπείας" έτους 2012: παράταση

Σχετικά : ΑΔΑ : ΒΕΤΟΟΞ7Μ-ΜΚ3 - 21/2/2013
Σχετικά : ΑΔΑ : Β4ΜΠΟΞ7Μ-ΤΜΥ - 10/12/2012

Δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για το επίδομα "αεροθεραπείας" του έτους 2012 μέχρι την 31η Μαρτίου 2013.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι, άμεσα ή έμμεσα, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πάσχουν από :
  • φυματίωση
  • καρκίνο των πνευμόνων
  • πνευμονοκονίαση
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού)
  • οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος
  • οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% από πνευμονική νόσο για το χρονικό διάστημα από 1/6/2012 - 31/8.2012
Το ύψος του βοηθήματος καθορίστηκε στο ποσό των 200 €.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στον αστερισμό της προθρομβίνης


Κλικ εδώ για μεγέθυνση

Αφιερωμένο στην ευγενική συνάδελφο Κ.Χ.

Στο καινούργιο ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής αγωγής e-syntagografisi έχει παραλειφθεί η εξέταση της μέτρησης του χρόνου προθρομβίνης (PT) ! Αντίθετα, στο προϋπάρχον σύστημα e-diagnosis υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και των δύο εξετάσεων: του χρόνου προθρομβίνης και της ποσοτικής μέτρησης της προθρομβίνης. Η παράλειψη στο νέο σύστημα έχει δημιουργήσει μία σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών εξετάσεων.

Ας θυμηθούμε ότι η ποσοτική μέτρηση της προθρομβίνης (δηλ. η μέτρηση της συγκέντρωσης των επιπέδων της προθρομβίνης στο πλάσμα, εκφρασμένης συνήθως σε mg/dl) έχει σκοπό τον εντοπισμό ασθενών με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής. Τα αυξημένα επίπεδα της προθρομβίνης (παράγοντας II της πήξης) αποτελούν αίτιο κληρονομικής θρομβοφιλίας και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου. Είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης στο γονίδιο της προθρομβίνης G20210A. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος προθρομβίνης (prothrombin time, PT) εκτιμά την αποτελεσματικότητα της εξωγενούς και της κοινής οδού του πηκτικού μηχανισμού. Ακριβέστερα, εκτιμά την αποτελεσματικότητα των παραγόντων της πήξης Ι (ινωδογόνο), ΙΙ (προθρομβίνη), V, VII και X. Εκφράζεται σε δευτερόλεπτα. Συνήθως με βάση τον χρόνο προθρομβίνης υπολογίζεται το INR (International Normalized Ratio) που είναι ανεξάρτητο της μεθόδου και των αντιδραστηρίων. Τα αποτελέσματα των PT και INR είναι απαραίτητα για την τιτλοποίηση της αποτελεσματικής δοσολογίας της αντιπηκτικής αγωγής.

Ενημέρωση : Οι γραφειοκράτες (επιστήμονες και μη) βρήκαν μια σολομώντεια λύση! Έβαλαν και τις δύο εξετάσεις στο ίδιο καλάθι! Οι κλινικοί ιατροί σαν καλοί γραμματείς θα πρέπει να διευκρινίζουν κάθε φορά που εκδίδουν παραπεμπτικό ποια από τις δύο εντελώς διαφορετικές εξετάσεις εννοούν...

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Προσεχώς ICD-10

Σχετικά : δελτίο τύπου ΕΟΠΥΥ - 21/6/2013
Σχετικά : δελτίο τύπου ΕΟΠΥΥ - 18/6/2013
Σχετικά : ΑΔΑ: ΒΕΙΨΟΞ7Μ-30Μ - 25/1/2013
Σχετικά : ICD-10 : Υ.Υ.Κ.Α.
Σχετικά : ICD-10 : οδηγίες Υ.Υ.Κ.Α.
Σχετικά : ICD-10 : κωδικοί A - L
Σχετικά : ICD-10 : κωδικοί M - U
CodesForDoctors

Όπως είναι γνωστό, η χρήση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Classification of Diseases, 10η αναθεώρηση), η οποία παρέχεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δίνει τη δυνατότητα συστηματικής επεξεργασίας των δεδομένων θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού καθώς η χρήση της επιτρέπει τη μετατροπή των διαγνώσεων των νοσημάτων και των λοιπών προβλημάτων υγείας σε έναν κωδικό που καθιστά εύκολη την αποθήκευση και ανάλυση των δεδομένων και την επακόλουθη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι ιατροί, στις συνταγές ΕΟΠΥΥ που θα εκδίδουν από 1ης Φεβρουαρίου 2013 και εξής, να ξεκινήσουν να καταχωρούν τη διάγνωση της νόσου κάνοντας χρήση της Διεθνούς Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας - ICD-10. Προς διευκόλυνση των επαγγελματιών υγείας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω κωδικοποίηση, στον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν οδηγίες σχετικά με τη Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας.

Οι γραφειοκράτες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα ενημερώσουν σύντομα με νέα εγκύκλιο τους "επαγγελματίες υγείας" (γραφειοκρατικός όρος που αναφέρεται στους κλινικούς ιατρούς, τους υπεύθυνους για την πρωτοβάθμια περίθαλψη) για την ημερομηνία υποχρεωτικής χρήσης της εν λόγω κωδικοποίησης.