Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Νέα διαδικασία οξυγονοθεραπείας

Σχετικά :  Υπόδειγμα γνωμάτευσης διαθέσιμο εδώ και εδώ
Σχετικά :  ΑΔΑ: ΒΕΙΠΟΞ7Μ-ΨΣΗ -18/1/2013 
Σχετικά :  ΑΔΑ : Β4ΘΕΟΞ7Μ-Λ54 - 14/9/2012
Σχετικά :  ΑΔΑ : Β4ΛΧΟΞ7Μ-6ΘΔ - 28/6/2012
Σχετικά :  ΑΔΑ : 4ΑΜ64691ΩΓ-ΚΓΩ - 11/8/2011

Με την απόφαση της διοίκησης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΑΔΑ : Β4ΛΧΟΞ7Μ-6ΘΔ - 28/6/2012 καθορίζονται οι ενδείξεις και η διαδικασία χορήγησης οξυγονοθεραπείας στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, καθορίζονται ως ενδείξεις της οξυγονοθεραπείας οι παρακάτω :
Α) ασθενείς που έχουν τιμές αερίων αίματος (PaO2) <55 mm Hg ή κορεσμό αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο (SaO2) <88% σε ηρεμία
Β) ασθενείς που έχουν τιμές αερίων αίματος (PaO2) = 56-59 mm Hg ή κορεσμό αρτηριακού αίματος σε οξυγόνο SaO2<89% με σημεία ιστικής υποξίας (πνευμονική καρδία, πολυερυθραιμία, περιφερικά οιδήματα, νοητική σύγχυση) και
Γ) ασθενείς που παρουσιάζουν αποκορεσμό (SaO2<88%) στην άσκηση ή στον ύπνο.

Για την προμήθεια οξυγόνου (αέριο) ή την ενοικίαση συμπυκνωτή οξυγόνου απαιτείται ιατρική γνωμάτευση ιατρού πνευμονολόγου στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση και η ανάγκη οξυγονοθεραπείας, το χρονικό διάστημα θεραπείας, η μηνιαία απαιτούμενη ποσότητα στην περίπτωση χρήσης αερίου οξυγόνου και θα αναγράφονται επ΄ αυτής οι μετρήσεις αερίων αίματος ή το αποτέλεσμα της οξυμετρίας. Ένα υπόδειγμα γνωμάτευσης μπορείτε να βρείτε εδώ!

Ενημέρωση : Με τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίστηκε ότι  η γνωμάτευση μπορεί εναλλακτικά να χορηγηθεί από ιατρό των σχηματισμών του Ε.Σ.Υ. με ειδικότητα παθολογίας, εφόσον τεκμηριωμένα στην περιοχή δεν υπάρχει ιατρός πνευμονολόγος (συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή στις Υγειονομικές Δομές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή στους σχηματισμούς του ΕΣΥ). Απαραίτητη προϋπόθεση η ιατρική γνωμάτευση να συμπληρώνεται σε όλα τα πεδία και να φέρει τις μετρήσεις αερίων αίματος.


Η έκδοση της ιατρικής γνωμάτευσης μπορεί να γίνει :
α) από σχηματισμούς του Ε.Σ.Υ.
β) από Υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πολυιατρεία, ιατρεία πρώην ΙΚΑ–ΕΤΑΜ)
γ) από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς
δ) από ιδιώτες πιστοποιημένους ιατρούς που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής παρακλινικών εξετάσεων και μόνον ηλεκτρονικά. Σε περίπτωση που η γνωμάτευση εκδίδεται από πιστοποιημένο ιατρό αυτός θα αναγράφει στην θέση της σφραγίδας και υπογραφής του την ένδειξη «πιστοποιημένος ιατρός».

Η ιατρική γνωμάτευση για την αναγκαιότητα της οξυγονοθεραπείας θα έχει μέγιστη χρονική ισχύ ένα έτος. Ωστόσο, κάθε μήνα ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει ακριβές φωτοαντίγραφο της αναφερόμενης ιατρικής γνωμάτευσης στον ελεγκτή ιατρό που θα προβαίνει σε έγκρισή της, θέτοντας τη σφραγίδα και υπογραφή του καθώς και ημερομηνία!

Ενημέρωση : Με τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίστηκε ότι ο ασφαλισμένος θα προσκομίζει ακριβές φωτοαντίγραφο της ιατρικής γνωμάτευσης μόνο μία φορά, μέσα σε διάστημα ένα μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της γνωμάτευσης.

Ας μου επιτραπούν μερικά σύντομα σχόλια...

Οι επίδοξοι αναμορφωτές του συστήματος υγείας παρακολουθούν, φαίνεται, ταχύρρυθμα μαθήματα ιατρικής και ειδικότερα πνευμονολογίας. Υποθέτω "άνευ διδασκάλου"... Έτσι, εύλογα υποπίπτουν σε μερικά λάθη :
  • μάλλον μπερδεύουν το SaO2 (κορεσμός αιμοσφαιρίνης που προκύπτει με απευθείας μέτρηση, μετά από λήψη δείγματος αρτηριακού αίματος) με το SpO2 (κορεσμός αιμοσφαιρίνης που προκύπτει έμμεσα, αναίμακτα, με παλμικό οξύμετρο) : αν καταπιάνονται με επιστημονικά θέματα, ας θυμούνται ότι η επιστημονική ακρίβεια είναι αδιαπραγμάτευτη στην ιατρική
  • οι ενδείξεις Γ για την χορήγηση οξυγονοθεραπείας είναι αμφιλεγόμενες και δεν έχουν επαρκή, αδιάσειστη επιστημονική τεκμηρίωση
  • η αναγκαιότητα επανεκτίμησης του ασθενούς κάθε μήνα που έχει σκόπο να περιορίσει μια διαπιστωμένη κατάχρηση έχει λογική, από επιστημονικής πλευράς, σε περιπτώσεις οξέως εγκατεστημένης αναπνευστικής ανεπάρκειας. Όμως, σε χρονίως πάσχοντες ασθενείς είναι μια απίστευτη ταλαιπωρία, η οποία επαυξάνει την γραφειοκρατία.
Πάντως, θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι οι συντάκτες της συγκεκριμένης απόφασης έχουν χιούμορ! Μάλλον γι' αυτό γράφουν ότι
"Η οξυγονοθεραπεία σε ήπια και μέτρια υποξαιμία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση"...
Καλή καλοκαιρινή διάθεση σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας !