Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Οριστική ρύθμιση για την άδεια λειτουργίας ιατρείων και οδοντιατρείων

Ενημέρωση : ΑΔΑ : ΒΕΙ6Θ-ΕΙ8 - 24/01/2013 , Υ4ε/107136 : Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή του Ν.3919/11 (ΦΕΚ A 32 - 02.03.2011) που αφορούσε την απελευθέρωση της διαδικασίας αδειοδότησης της λειτουργίας ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενημέρωση : οδηγίες για την χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας ιατρείων και οδοντιατρείων, οι οποίες εκδόθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και οι οποίες υιοθετήθηκαν από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Ενημέρωση : δείτε εδώ

ΦΕΚ B 713 - 13.03.2012 : Με την υπουργική απόφαση   ΑΔΑ : Β44ΜΘ-ΝΥΔ - 13/3/2012 , Υ3β/Γ.Π./οικ.24948 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B 713 - 13.03.2012 ορίζεται ότι για τη νόμιμη λειτουργία ιατρείου, πολυϊατρείου, οδοντιατρείου και πολυοδοντιατρείου απαιτείται άδεια ή βεβαίωση λειτουργίας. Από 1-1-2012 η βεβαίωση λειτουργίας χορηγείται από τους κατά τόπους Ιατρικούς και Οδοντιατρικούς Συλλόγους, μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την αναγγελία έναρξης λειτουργίας του φορέα με την κατάθεση όλων των σχετικών δικαιολογητικών. Επίσης, στην παρ. 2 του άρθρου 2 ορίζεται (όπως και στην παρ. 4 του άρθρου 35 του Ν.4025/2011) ότι αν παρέλθει η προθεσμία του ενός μηνός για την χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας ιατρείου, οδοντιατρείου, πολυιατρείου και πολυοδοντιατρείου, αρμόδιος για την έκδοση των αντίστοιχων διαπιστωτικών πράξεων καθίσταται ο κατά τόπο οικείος Περιφερειάρχης.

H ισχύς της υπουργικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ B 713 - 13.03.2012 ).

Η αναγγελία έναρξης πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά :


  • α. Επικυρωμένο αντίγραφο άδειας άσκησης ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος ή βεβαίωση αναγγελίας ασκήσεως του ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος, τίτλου ειδικότητας (εφόσον υπάρχει) των επιστημονικά υπευθύνων και βεβαίωση εγγραφής σε Ιατρικό ή Οδοντιατρικό Σύλλογο, στην περίπτωση που ο δικαιούχος ή ο επιστημονικά υπεύθυνος δεν είναι μέλος του Συλλόγου στην Περιφέρεια του οποίου αιτείται τη βεβαίωση λειτουργίας.
  • β. Συμβόλαιο αγοράς, ή συμφωνητικό μίσθωσης, ή παραχώρησης χρήσης με, ή χωρίς αντάλλαγμα, του ακινήτου, στο οποίο θα στεγάζεται το εν λόγω ιατρείο, ή οδοντιατρείο.
  • γ. Βεβαίωση από την Πολεοδομία ή από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό ή αρχιτέκτονα από την οποία να προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται από τις πολεοδομικές διατάξεις η χωροθέτηση της συγκεκριμένης χρήσης στον προβλεπόμενο χώρο.
  • δ. Κανονισμό συνιδιοκτησίας σε περίπτωση στέγασης σε πολυκατοικία, από όπου προκύπτει ότι δεν απαγορεύεται ρητά η χρήση του χώρου για τη λειτουργία του φορέα. 
  • ε. Διάγραμμα κάτοψης του διατιθεμένου χώρου κλίμακας 1/50, σε δύο αντίγραφα με τις διαστάσεις των χώρων και την επεξήγηση του προορισμού τους, θεωρημένο από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό, ή αρχιτέκτονα, ο οποίος βεβαιώνει ότι οι χρησιμοποιούμενοι χώροι είναι κύριας χρήσης και πιστοποιεί ότι πληρούνται οι τεχνικές προδιαγραφές, όπως αυτές ορίζονται στο παράρτημα Α του Π/Δ 84/2001 (ΧΚΧ, ή ΧΚΧ*, ή ΧΧ**, όπως απαιτείται από το παράρτημα Α) καθώς και ότι οι φορείς λειτουργούν υποχρεωτικά μέσα στο ίδιο κτίριο ή σε συνεχόμενα κτίρια και σε χώρους αποκλειστικής χρήσης.
  • στ. Κατάλογο όλων των μηχανημάτων που περιλαμβάνονται στον επιστημονικό εξοπλισμό του ιατρείου ή οδοντιατρείου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του παραρτήματος Β του Π/Δ 84/2001
  • ζ. Υποβολή επισήμων αντιγράφων των νόμιμων παραστατικών κτήσης της κυριότητας, ή  παραχώρησης, ή της διαρκούς κατοχής, ή αποκλειστικής χρήσης του επιστημονικού εξοπλισμού.
  • η. Πιστοποιητικό σήμανσης CE για τον χρησιμοποιούμενο ιατρικό ή οδοντιατρικό εξοπλισμό κατά την ισχύουσα εκάστοτε νομοθεσία.
  • θ. Απόδειξη Ιατρικού ή Οδοντιατρικού συλλόγου στην περιφέρεια στην οποία αιτείται τη βεβαίωση λειτουργίας για την καταβολή του ποσού των διακοσίων (200) ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται μετά την πάροδο διετίας με απόφαση του Δ.Σ του οικείου Συλλόγου. Σε περίπτωση που ο Ιατρικός ή Οδοντιατρικός Σύλλογος δεν αποφανθεί επί της αιτήσεως εντός μηνός από την υποβολή όλων των δικαιολογητικών, υποχρεούται να αποδώσει το ποσό αυτό στην περιφέρεια, με τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου.
  • ι. Πιστοποιητικό καταλληλότητας ακτινολογικού εξοπλισμού από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) σύμφωνα με τις ισχύουσες κείμενες διατάξεις.
  • ια. Απόσπασμα ποινικού μητρώου του αιτούντος και του επιστημονικά υπευθύνου. Σε περίπτωση Νομικού Προσώπου ή αστικού ιατρικού συνεταιρισμού, απόσπασμα ποινικού μητρώου του διαχειριστή ή του νόμιμου εκπροσώπου ή των μελών του Δ.Σ. (σε περίπτωση ανωνύμου εταιρείας) και του επιστημονικά υπευθύνου.
  • ιβ. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 του δικαιούχου και του επιστημονικά υπευθύνου ότι δεν τους απαγορεύεται η άσκηση ιδιωτικά του ιατρικού ή οδοντιατρικού επαγγέλματος.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Δ/νσεων Δημόσιας Υγείας των οικείων Περιφερειών, υποχρεούνται να διαβιβάσουν με δική τους ευθύνη εντός δέκα (10) ημερών, στους ιατρικούς και οδοντιατρικούς συλλόγους, τις αιτήσεις συνοδευόμενες με όλα τα δικαιολογητικά των ενδιαφερομένων που κατατέθηκαν στις υπηρεσίες τους μετά την 1-1-2012 όπως προβλεπόταν στην αρ. πρωτ. Υ7/Γ.Π.οικ145276/30-12-2011 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

1 σχόλιο:

  1. Η υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ B 713 - 13.03.2012.
    Η δημοσίευση ανανεώθηκε και συμπεριλαμβάνει το link του ΦΕΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσθέστε το σχόλιό σας !