Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στον αστερισμό της προθρομβίνης


Κλικ εδώ για μεγέθυνση

Αφιερωμένο στην ευγενική συνάδελφο Κ.Χ.

Στο καινούργιο ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής αγωγής e-syntagografisi έχει παραλειφθεί η εξέταση της μέτρησης του χρόνου προθρομβίνης (PT) ! Αντίθετα, στο προϋπάρχον σύστημα e-diagnosis υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και των δύο εξετάσεων: του χρόνου προθρομβίνης και της ποσοτικής μέτρησης της προθρομβίνης. Η παράλειψη στο νέο σύστημα έχει δημιουργήσει μία σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών εξετάσεων.

Ας θυμηθούμε ότι η ποσοτική μέτρηση της προθρομβίνης (δηλ. η μέτρηση της συγκέντρωσης των επιπέδων της προθρομβίνης στο πλάσμα, εκφρασμένης συνήθως σε mg/dl) έχει σκοπό τον εντοπισμό ασθενών με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής. Τα αυξημένα επίπεδα της προθρομβίνης (παράγοντας II της πήξης) αποτελούν αίτιο κληρονομικής θρομβοφιλίας και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου. Είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης στο γονίδιο της προθρομβίνης G20210A. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος προθρομβίνης (prothrombin time, PT) εκτιμά την αποτελεσματικότητα της εξωγενούς και της κοινής οδού του πηκτικού μηχανισμού. Ακριβέστερα, εκτιμά την αποτελεσματικότητα των παραγόντων της πήξης Ι (ινωδογόνο), ΙΙ (προθρομβίνη), V, VII και X. Εκφράζεται σε δευτερόλεπτα. Συνήθως με βάση τον χρόνο προθρομβίνης υπολογίζεται το INR (International Normalized Ratio) που είναι ανεξάρτητο της μεθόδου και των αντιδραστηρίων. Τα αποτελέσματα των PT και INR είναι απαραίτητα για την τιτλοποίηση της αποτελεσματικής δοσολογίας της αντιπηκτικής αγωγής.

Ενημέρωση : Οι γραφειοκράτες (επιστήμονες και μη) βρήκαν μια σολομώντεια λύση! Έβαλαν και τις δύο εξετάσεις στο ίδιο καλάθι! Οι κλινικοί ιατροί σαν καλοί γραμματείς θα πρέπει να διευκρινίζουν κάθε φορά που εκδίδουν παραπεμπτικό ποια από τις δύο εντελώς διαφορετικές εξετάσεις εννοούν...

1 σχόλιο:

  1. Οι γραφειοκράτες (επιστήμονες και μη) βρήκαν μια σολομώντεια λύση! Έβαλαν και τις δύο εξετάσεις στο ίδιο καλάθι! Οι κλινικοί ιατροί σαν καλοί γραμματείς θα πρέπει να διευκρινίζουν κάθε φορά που εκδίδουν παραπεμπτικό ποια από τις δύο εντελώς διαφορετικές εξετάσεις εννοούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσθέστε το σχόλιό σας !