Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Επίδομα "αεροθεραπείας" έτους 2012: παράταση

Σχετικά : ΑΔΑ : ΒΕΤΟΟΞ7Μ-ΜΚ3 - 21/2/2013
Σχετικά : ΑΔΑ : Β4ΜΠΟΞ7Μ-ΤΜΥ - 10/12/2012

Δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για το επίδομα "αεροθεραπείας" του έτους 2012 μέχρι την 31η Μαρτίου 2013.

Δικαιούχοι είναι όλοι οι, άμεσα ή έμμεσα, ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι πάσχουν από :
  • φυματίωση
  • καρκίνο των πνευμόνων
  • πνευμονοκονίαση
  • χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου (αιμοκάθαρση, περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού)
  • οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση πνευμόνων, καρδιάς και ήπατος
  • οι πάσχοντες από πνευμονοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% από πνευμονική νόσο για το χρονικό διάστημα από 1/6/2012 - 31/8.2012
Το ύψος του βοηθήματος καθορίστηκε στο ποσό των 200 €.

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Στον αστερισμό της προθρομβίνης


Κλικ εδώ για μεγέθυνση

Αφιερωμένο στην ευγενική συνάδελφο Κ.Χ.

Στο καινούργιο ενοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής αγωγής e-syntagografisi έχει παραλειφθεί η εξέταση της μέτρησης του χρόνου προθρομβίνης (PT) ! Αντίθετα, στο προϋπάρχον σύστημα e-diagnosis υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και των δύο εξετάσεων: του χρόνου προθρομβίνης και της ποσοτικής μέτρησης της προθρομβίνης. Η παράλειψη στο νέο σύστημα έχει δημιουργήσει μία σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών εξετάσεων.

Ας θυμηθούμε ότι η ποσοτική μέτρηση της προθρομβίνης (δηλ. η μέτρηση της συγκέντρωσης των επιπέδων της προθρομβίνης στο πλάσμα, εκφρασμένης συνήθως σε mg/dl) έχει σκοπό τον εντοπισμό ασθενών με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής. Τα αυξημένα επίπεδα της προθρομβίνης (παράγοντας II της πήξης) αποτελούν αίτιο κληρονομικής θρομβοφιλίας και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θρομβοεμβολικής νόσου. Είναι αποτέλεσμα μετάλλαξης στο γονίδιο της προθρομβίνης G20210A. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από την άλλη πλευρά, ο χρόνος προθρομβίνης (prothrombin time, PT) εκτιμά την αποτελεσματικότητα της εξωγενούς και της κοινής οδού του πηκτικού μηχανισμού. Ακριβέστερα, εκτιμά την αποτελεσματικότητα των παραγόντων της πήξης Ι (ινωδογόνο), ΙΙ (προθρομβίνη), V, VII και X. Εκφράζεται σε δευτερόλεπτα. Συνήθως με βάση τον χρόνο προθρομβίνης υπολογίζεται το INR (International Normalized Ratio) που είναι ανεξάρτητο της μεθόδου και των αντιδραστηρίων. Τα αποτελέσματα των PT και INR είναι απαραίτητα για την τιτλοποίηση της αποτελεσματικής δοσολογίας της αντιπηκτικής αγωγής.

Ενημέρωση : Οι γραφειοκράτες (επιστήμονες και μη) βρήκαν μια σολομώντεια λύση! Έβαλαν και τις δύο εξετάσεις στο ίδιο καλάθι! Οι κλινικοί ιατροί σαν καλοί γραμματείς θα πρέπει να διευκρινίζουν κάθε φορά που εκδίδουν παραπεμπτικό ποια από τις δύο εντελώς διαφορετικές εξετάσεις εννοούν...